ROLUJ SAM !!! UWIERZ W WŁASNE ZROBIONE KULKI.
środa, Listopad 20th, 2013ROLUJ SAM , UWIERZ W WŁASNE ZROBIONE KULKI!!!
Przed każdą wyprawą karpiową, mówię tutaj o pobycie nad wodą co najmniej tygodniowym, zadajemy sobie pytanie na co będę łowił , jaką zanętę zastosuję , co wybrać gotowe kulki , a może zrolować sobie kilka lub kilkanaście kilogramów kulek samemu? W obecnej ofercie firm karpiowych znajdziemy różnego rodzaju gotowe kulki, w różnych rozmiarach , zapachach , ale czy zabrać je na długo wyczekiwaną zasiadkę ??????
Ja się nie zastanawiam , zakupuję gotowe mixy , amino kompleksy , oleje stymulatory i cieszę się z własnych zrobionych kulek . Oto kilka moich rad.
Może zacznijmy od początku często młodzi karpiarze zadają mi pytanie jak poprawnie przygotować ciasto do rolowania kul , jako przykład użyję tutaj mixu JET FISH Przyprawiony tuńczyk , bardzo dobrze sprawdzający się w zimnej wodzie , a zima za pasem. Nie przypadkowo wybierałem ten właśnie MIX bo ma on szerokie zastosowanie , z amino kompleksem owocowym , rybnym , ostrym. Można go również zmieszać po połowie z tańszym mixem i przedłużyć żywotność i okres wabienia .
-PRZYPRAWIONY TUŃCZYK Z AMINO KOMLEKSEM BRZOSKWINIA
-PRZYPRAWIONY TUŃCZYK Z AMINO KOMPLEKSEM ŁOSOŚ KAWIOR CZARNY PIEPRZ
-jak i moja z ulubionych kombinacji: MIX PRZYPRAWIONY TUŃCZYK ? MIX SUPRA FISH wymieszaj w proporcji 50/50. Jako amino kompleksu w tej kombinacji używam GLM MUSZLA lub ŁOSOŚ .
STANDARTOWY PRZEPIS:
-Około 18 dużych jaj
-2 kg mixu wcześniej dokładnie wymieszanego
-100 ml AMINO KOMPLEKSU GLM MUSZLA lub ŁOSOŚ
Do miski wbijamy jajka , całe ze skorupkami by osiągnąć efekt chrupania , wlewamy 100 ml amino kompleksu i mieszamy. Następnie wsypujemy około 40% mixu mieszamy tak, by wszystkie składniki dokładnie związały się z sobą. Robimy tzw. zupę i odstawiamy na 15 minut, pamiętając przy tym, im grubszy mix tym na dłużej go odstawiamy , aby wszystkie składniki dokładnie wchłonęły jajko. Po okresie wąchania tego wszystkiego co wymieszaliśmy po 15 minutach systematycznie wsypujemy i ugniatamy masę, aż uzyskamy ciasto plastyczne nie klejące się do rąk. Następnie pakujemy do plastikowego worka na 15 minut aby w nim dokładnie związały się wszystkie składniki. Po tym czasie wyciskamy z pistoletu wałki i rolujemy rollerem , gdy ciasto przykleja nam się do rollera smarujemy wałki olejem , w tym przypadku ja używam oleju wątroby rekina . Kulki gotuję w zależności od średnicy od 2 do 4 minut z tym że cztery minuty przeznaczam na kaliber kulek 30mm mój ulubiony. Liczymy czas od wypłynięcia .
No i suszenie w zależności jakie kulki chcemy uzyskać twarde , czy na szybkie łowienie ja zazwyczaj suszę około 4 dni , nie przejmujmy się tym iż po 4 dniach kulka jest sucha słabo pachnie , a może będzie słabo wabić ryby. KĄPLETNA BZDURA !!!!!!!!! w wodzie kulka dopiero pokazuje swoją prawdziwą siłę wabienia . Ja osobiście suszę kulki na kamień i karpią w niczym to nie przeszkadza. Doświadczeni karpiarze twierdzą jedne podstawowe zdanie IM TRWARDSZA KULKA TYM WIĘKSZA RYBA
Można również w kombinacji z pływakiem Signal Biały Pieprz.
Niezastąpiony pomocnik Jet Fish Pellet Special Carp Baits.
Oto efekt własnoręcznie zrobionych kul!!!! Waleczny AMUR.
Do zobaczenia nad wodą Piotr Bytom